Skip links
Yoast SEO Sitemap Ayarlari

Yoast SEO Sitemap Ayarları

WordPress üzerinde SEO çalışması yapan kişilere önerilen en popüler eklentilerden biri olan Yoast SEO, içerisinde kompleks ayarlar barındırır. Bu nedenle Yoast SEO kullanıcıları, ayarları ayrı ayrı detaylı öğrenerek yapmak isterler. Öğrenmek istedikleri ayarlardan biri de Yoast SEO sitemap ayarları kısmıdır. Biz de bu makalede sizlere en popüler ayarları anlatacağız.

Yoast SEO, içerisinde XML site haritaları desteği ile gelir. Peki nedir bu XML site haritaları?

XML Sitemap (Site Haritaları) Nedir ?

SEO çalışmalarınızdan sonuç alıp dönüşümlerinizi arttırmak için, Google’ın belli başlı sayfalarınızı taramasını isteyebilirsiniz. Ancak bazen bu sayfalar, kendilerinin bulunmasını zorlaştıran bir biçimde kendilerine işaret eden bir bağlantı olmadan durur. Bu da, arama motorlarının sayfanızı bulmasını zorlaştırır.

Yoast SEO sitemap ayarları konusunu onun üstünden ele aldığımız XML site haritaları, arama motorlarınızın sayfalarınızı daha rahat taramasını ve bulmasını sağlar. Bütün sayfalarınızı kategorilere ayırarak, tek bir sayfa altında oluşturur ve bunu arama motorlarına sunar.

Yoast SEO XML sitemap, yukarıda bahsettiğimiz şemaya uygun olarak linkleri kategorize eder. Yoast SEO kurup sitemap etkinleştirdikten sonra, ‘’siteadresiniz.com/sitemap_index.xml’’ adresine gidin. Bu sayfada, sayfalarınız için ayrı, gönderileriniz için ayrı bölümler oluşturulduğunu göreceksiniz.

  • Gönderiler için: …./post-sitemap.xml
  • Sayfalar için: …./page-sitemap.xml

Bu şekilde düzenli yapı, sitemap ayarları konusunda elinizi rahatlatacaktır.

Hangi Tarz Web Siteleri XML Sitemap İhtiyacı Duyar ?

Google’ın tanımına göre: ‘’Büyük arşive sahip web siteleri, büyük içeriğe sahip web siteleri, geniş medya içeriği hacmine sahip web siteleri, yalnızca birkaç dış bağlantısı olan yeni web siteleri’’ XML sitemap ihtiyacı duyar.

Ancak bize göre her web sitesinin bir XML site haritasına ihtiyacı vardır. Elbette büyük web sitelerinin bir tık daha fazla ihtiyacı olabilir, ancak her web sitesi güncellemelerden Google’ı haberdar etmek ister. Bu sebeple XML sitemap iyi bir seçimdir.

XML sitemap kullanmanız için WordPress üzerinde farklı farklı eklentiler mevcut. Makalenin girişinde de bahsettiğimiz gibi, bu özellik Yoast SEO eklentisi dahilinde geliyor.

XML sitemap gerekliliğini ve işlevini anladıysanız, Yoast SEO sitemap ayarları bölümüne geçebilirsiniz.

Yoast SEO Sitemap Ayarları

Başlamadan önce, Yoast SEO sitemap ayarları kapsamının çok detaylı olmadığını söyleyelim. Örneğin rakip eklenti All in One SEO ayarlarına baktığımız zaman, sitemap kısmında oldukça detaylı ayarlar bizi karşılıyor. Ancak Yoast SEO eklentisinde durum farklı ki bizce de sitemap konusunda detaylı ayarlar gerekli değil.

Öncelikle, WordPress panelinizdeki Yoast SEO kısmından ‘’Genel’’ kısmına gelin. Daha sonra gittiğiniz sayfadaki menüden ‘’Özellikler’’ kısmına tıklayın. Bu noktada Yoast’ın genel özelliklerine erişiyor olacaksınız.

Bulunduğunuz sayfada ‘’XML site haritaları’’ bölümünü bulun ve ‘’açık’’ olarak işaretleyin. Bu işlemle XML site haritalarını aktif etmiş olduk.

‘’XML site haritaları’’ başlığının sağındaki soru işareti butonuna tıkladığınızda, küçük bir paragraf açılacak. Bu paragraftan site haritanızı görüntülemek için bir linke ve detaylı bilgilere erişebilirsiniz. Site haritası linkini arama motorlarına göndermek için kullanacaksınız, o nedenle önemli.

Bu yaptığımız işlem, Yoast SEO sitemap ayarları rehberinin en basit kısmıydı. Şimdi ise site haritası kapsamımızı ayarlayacağız.

Arama Görünürlüğü Ayarları

Öncelikle Yoast SEO sekmesinden ‘’Arama görünürlüğü’’ kısmına gelin. Daha sonra bulunduğunuz sayfadaki menüden ‘’içerik türleri’’ butonuna tıklayın.

Bu noktada yazılar ve sayfalar için arama görünürlüğü ayarları mevcut. Yazılar arama sonuçlarında gösterilsin seçeneğini ‘’evet’’ olarak ayarlarsanız, yazılarınız XML sitemapa otomatik olarak eklenecektir. ‘’Hayır’’ demeniz takdirinde ise yazılarınız arama sorgularında çıkmayacaktır. Aynı şey sayfalar için de birebir geçerli.

Daha sonra menüden ‘’kategoriler’’ butonuna tıklayın. Bu noktada ise ‘’kategoriler, etiketler ve biçimler’’ için Yoast SEO sitemap ayarları bölümünü göreceksiniz. Yazılar için yaptığınız aynı ayarları yapmanız gerekiyor. Kendinize göre ayarlayabilirsiniz, tavsiyelerimizi en sonda paylaşacağız.

Son olarak menüden ‘’arşivler’’ kısmına gelin. Buradan arşivler ile ilgili ayarları yapabilir ve arşivlerin arama görünürlüğünü ayarlayabilirsiniz. Dilerseniz arşivleri tamamen devre dışı da bırakabilirsiniz.

Not: Bu ayarları yaparken yanlış bölümü ‘’noindex’’ etiketleme konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Bu bölümde tavsiye ettiğimiz Yoast SEO sitemap ayarları şunlar:

  • Yazıların arama görünürlüğü: Evet
  • Sayfaların arama görünürlüğü: Evet
  • Kategorilerin arama görünürlüğü: Evet
  • Etiketlerin arama görünürlüğü: Hayır
  • Biçimlerin arama görünürlüğü: Hayır
  • Arşivlerin arama görünürlüğü: Hayır

Bu ayarlar, daha temiz indexlere sahip olmanız için bizim tavsiye ettiğimiz ayarlardır. Siteden siteye değişebilmekle birlikte keskin bir şeması yoktur.

Umarız bu makale, Yoast SEO sitemap ayarları konusunda size yardımcı olmuştur. Her ne kadar All in One SEO sitemap bölümü kadar detaylı değil desek de, basit olduğunu da söyleyemeyiz.

İlginizi çekebilir: Yoast mı All in One SEO mu ?

Leave a comment

Uzmana Sor
Merhaba 👋
Size Yardımcı Olmamızı İster misiniz?
View
Drag