Skip links
google da üst sıralara çıkmak, google da üst sıralara çıkma ücreti, google ilk sayfada çıkmak, web sitesi öne çıkarma

SEO Puanı Kaç Olmalı ?

Özellikle SEO’ya yeni başlayanların oldukça sık sorduğu bir soru olan ‘’SEO Puanı Kaç Olmalı?’’, aslında sandıkları kadar önem arz etmeyen bir sorudur. Neden önemli olmadığını ve neyin önemsenmesi gerektiğini bu makalede ele alacağız.

SEO Puanı Nedir?

SEO Puanı, bazı sitelerin analiz bölümlerinin ölçümleri sonucu aldığınız bir puandır. Bilinenin aksine, Google ile herhangi bir resmi alakası yoktur. O nedenle ‘’ SEO puanı kaç olmalı ?’’ sorusu, sanıldığı kadar kritik değildir.

SEO puanı ölçümü yaptığınız siteler, SEO uzmanları tarafından yazılan algoritmalara dayanır. Yani Google algoritmaları ile direkt ilişkisi yoktur. Yazan SEO uzmanı, algoritmaları baz aldıysa dolaylı yoldan ilişkisi olabilir.

Uzun lafın kısası, analiz aracını kodlayan kişinin kriterlerine göre siteniz değerlendirilir. Örneğin orada anahtar kelimenin başlıkta geçmesi +10 puansa, siteniz buna göre puanlandırılır. Başka bir SEO puan ölçüm aracındaysa ise bu kriter olmayabilir. Yani bu sonuçlar değişkendir. O nedenle ‘’ SEO puanı kaç olmalı ’’ sorusunun net bir cevabı yoktur.

SEO Puanı Kaç Olmalı ?

Son paragraftan da anlayabileceğiniz gibi, bu sorunun net bir cevabı yok. Net bir cevabı olsa bile sorunun önemi yok. Çünkü siz Google’da yükselmek için uğraşırken başka birinin algoritmalarına göre sitenizi değerlendiriyorsunuz.

Elbette ki SEO puan ölçüm araçlarına tamamen faydasız demiyoruz. Ancak bütün yaptığınız düzenlemeleri de o araçlara göre yapmak faydasız.

Örneğin, bir SEO aracında 100 üzerinden 90 puan alabilirsiniz. Bunun yanında anahtar kelime sıralamalarınız da oldukça kötü olabilir. Çünkü ikisini direkt olarak bağlayan herhangi bir delil yok. Şuan piyasadaki SEO puan ölçüm araçlarının çoğu, güncel Google algoritmalarına göre kodlanmamış.

‘’Benim SEO puanım 100 ama neden sıralamalarım yükselmiyor?’’ sorusu, bu sebeplerden dolayı oldukça saçma bir sorudur. Bu tarz sorularla birlikte ‘’ SEO Puanı Kaç Olmalı ?’’ gibi soruları sormayı bırakmalısınız.

SEO Puanı Nasıl Yükseltilir ?

Bu bölümden önceki paragraflar sayesinde SEO puanının önemsiz olduğunu anlamanız gerekiyor. Ancak buna rağmen bazı araçların algoritmalarını beğeniyor ve onlarda yükselmek istiyorsanız, o algoritmanın dediklerini yapmanız gerek.

Örneğin, o algoritma meta tag kullan diyorsa kullanmalısınız (Meta taglar artık Google tarafından dikkate alınmıyor ama bazı araçlar bu kriteri puanlamada kullanıyor.).

Kısacası, Google algoritmalarından ziyade o algoritma kriterlerini dikkate alıp sitenizi ona göre şekillendirmelisiniz. Böylelikle o araçtaki SEO puanınız artacaktır. Elbette ki biz, tamamen Google algoritmalarına bağlı kalmanızı ve SEO puanlarını dikkate almamanızı tavsiye ediyoruz.

Özel SEO araçları sitenizin SEO sıralamasını iyileştirmenize yardımcı olabilir. Örneğin, böyle bir araç Sitechecker‘dır. Bu araç, kaliteli bir SEO analizi yapmanıza ve sitenizi denetlemenize yardımcı olacaktır. Sitenizdeki tüm hataları görebilecek ve önerilen ipuçlarını kullanarak bunları düzeltebileceksiniz. Ayrıca sitenizi sürekli olarak izleyebilecek ve sitede meydana gelen tüm değişiklikleri takip edebileceksiniz.Bu şekilde sitenizin SEO sıralamasını iyileştirebilir ve değişikliklerden her zaman haberdar olabilirsiniz.

Neyi Dikkate Almalıyız?

Son paragrafımızı biraz daha açalım: Google harici SEO puanı ölçen siteleri çok fazla dikkate almamanızı, tamamıyla Google algoritmalarına bağlı kalmanızı tavsiye ediyoruz. ‘’ SEO puanı kaç olmalı ?’’ gibi sorular yerine, ‘’Google algoritmalarına uyumluluk nasıl olur?’’ gibi soruları sormalısınız.

1. Google Algoritmalarına Uyumluluk Sağlama

Öncelikle, Google Webmaster Blog sayfasını takip etmenizi tavsiye ederiz. Sitenizi algoritmalara uygun nasıl şekillendireceğinizi ve daha pek çok şeyi orada öğrenebilirsiniz. Biz bu alt başlıkta size birkaç temel tavsiye sunacağız.

2. Güncellik ve Takipte Kalma

Öncelikle kabul edelim: Google algoritmalarına uyum sağlamak zor bir iş. Sürekli değişen algoritmalardan bahsediyoruz. Biz de isterdik ki ‘’ SEO puanı kaç olmalı ?’’ sorusunu sorup puanı yükseltmek kadar kolay olsun.

Zorluğun sebebi ise değişimleri saptayamamak. Bu oldukça profesyonel bir iş. Bazı popüler SEO bloglarını ve forumlarını takip ederek, son Google algoritma güncellemelerinin neleri getirdiğini öğrenebilirsiniz.

Yeni algoritma güncelleme özelliklerini öğrendikten sonra, tek yapmanız sitenize ona göre biçimlendirmek. Örneğin, son algoritma güncellemesi; sağlık sitesinden backlink alanları düşürdüyse, sağlık sitelerinden aldığınız backlinkleri reddetmeniz gerekir.

Temel Kriterler

Bu kısım ‘’ SEO puanı kaç olmalı ?’’ sorusu kadar net. Her ne kadar Google algoritma güncellemelerini takip etmek zor olsa da, Google’ın temel kriterlerini saptamak kolay.

Şundan bahsediyoruz: Her algoritma güncellemesinde Google, belli bir yöne doğru ilerliyor. Ne olduğu, neleri gerektirdiği belli olan bir yön. Siz de o yöne doğru ilerlerseniz, algoritma güncellemelerini takip etmenize gerek kalmaz.

Peki nedir bu yönler?

  • Spam: Google; birçok algoritma güncellemesinde, spam yapan siteleri cezalandırdı. Bu, backlink spamı, anahtar kelime spamı, kopya içerik spamı olabilir. Sizin yapmanız gereken, spamın hiçbir türlüsünü yapmamak. Böylelikle spam ile ilgili algoritma güncellemelerini takip etmenize gerek kalmaz.
  • Backlink: Backlink spamı haricinde, backlink alınan site ve backlink sayısı da oldukça önemli. Bir anda oldukça yüksek sayıda gelen backlinkler, arama motoru botlarında ters etki yaratabiliyor. O nedenle backlink konusunda da aşırıya kaçmamaya özen gösterin.
  • Eski Tip Yöntemler: ‘’ SEO puanı kaç olmalı ?’’ sorusundan yola çıkıp o araca göre şekillendirme yaparsanız, bazı yerlerde fire verebilirsiniz. Yukarıda da örneğini verdiğimiz meta tag, eski bir yöntem olmasına karşın pek çok araçta kriter olarak dikkate alınır. Sizin yapmanız gereken güncel olmayandan uzak durmak.

Bu makalenin, ‘’ SEO puanı kaç olmalı ve SEO puanı nasıl yükseltilir?’’ gibi konularda sorularınıza cevap olacağını umuyoruz.

Leave a comment

Uzmana Sor
Merhaba 👋
Size Yardımcı Olmamızı İster misiniz?
View
Drag