Skip links
google da üst sıralara çıkmak, google da üst sıralara çıkma ücreti, google ilk sayfada çıkmak, web sitesi öne çıkarma

Core Web Vitals

Son günlerde daha sık duymaya başladığımız Google güncellemelerinden olan Core Web Vitals ( Önemli Web Verileri ) , sessiz ve sağlam bir şekilde geliyor. Öyle ki, 2023 yılını SEO adına sadece Core Web Vitals konuşarak geçirme ihtimalimiz mümkün. Bu yazımızda Core Web Vitals Nedir , webmasterlar için ne anlam ifade ediyor ve bir sitenin CWB puanları nasıl artırılır, Brian Dean yardımı ile anlatmaya çalıştık.

Core Web Vitals Nedir ?

Core Web Vitals, Search console’daki adı ile Önemli Web Verileri, Google’ın bir internet sitesinde, son kullanıcı deneyimi açısından önemli olduğunu düşündüğü bir takım özel teknik faktörlerdir. Core Web Vitals, üç özel sayfa hızı ve kullanıcı etkileşimi ölçümlerinden oluşuyor;

core web vitals lcp fid cls
Core Web Vitals 15
  1. Largest Contentful Paint (LCP)
  2. First Input Delay (FID)
  3. Cumulative Layout Shift (CLS)

Kısacası Core Web Vitals, Google bakış açısıyla, sağlıklı bir websitesi için temel metrikler, webmasterlar için bir kamyon teknik güncelleme, altyapı değiştirme, işin yazılım tarafına daha çok odaklanma, kullanıcı için çok daha hızlı bir web deneyimi anlamına geliyor.

core web vitals google genel sayfa deneyimi
Core Web Vitals, Google’ın genel sayfa deneyimi değerlendirmesinin bir parçasıdır.

Sitenizin Core Web Vitals verilerini Google Search Console hesabınızın “Geliştirmeler” bölümünde bulabilirsiniz.

core web vitals onemli web verileri search console
Core Web Vitals 16

Core Web Vitals Neden Önemlidir ?

Google, sayfa açılış deneyimlerini resmi bir sıralama faktörü olarak burada açıklamıştı.

core web vitals siralama faktoru
Core Web Vitals 17

Sayfa deneyimi, Google’ın kullanıcı deneyimi için önemli gördüğü, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktör olacaktır:

  • HTTPS
  • Mobil uyumluluk
  • Geçiş pop-up’larının olmaması
  • “Güvenli gezinme” (Sayfanızda kötü amaçlı yazılım olmaması)

Core Web Vitals bu listenin çok önemli bir parçası olacak.

Aslında, Google tarafından yapılan duyuruya ve güncellemenin adına bakarsak, Core web vitals’ın sayfa deneyimi puanınızın en büyük bölümünü oluşturacağını söylemek daha doğru olur.

Sitenizdeki sayfaların harika bir sayfa deneyim puanının olmasının, sizi sihirli bir sopa ile dokunmuş gibi Google’da 1 numaralı sıraya koymayacağını belirtmek aslında bu noktada önemli.. Aslında, Google, arama sırasında siteleri sıralamak için kullandıkları yaklaşık 200 faktör olduğunu daha önce belirtmişti.

Google, iyi bir sayfa deneyiminin, harika bir içeriği alt etmeyeceğini söylüyor. Ancak benzer kalitede içeriklere sahip sitelerde, sayfa açılış deneyimi de siteleri ön plana çıkaracak artı noktalardan olacağını açıkça söylüyor.

core web vitals harika deneyim
Core Web Vitals 18

Bununla birlikte, korkmanıza gerek yok. Google, sitenizin Core Web Vitals puanlarını iyileştirmek için gelecek yıla kadar vaktmiz olduğunu söyledi.

core web vitals aktif olma zamani
Core Web Vitals 19

Ancak, güncellemeyi beklemeden Core Web Vitals puanınızı daha önce iyileştirmek istiyorsanız, bu tabiki elinizi çok fazla güçlendirecektir..

Core Web Vitals İçeriği

Kaynakta belirtildiğine göre , Core Web Vitals’ı oluşturan metrikler zaman içinde gelişecektir ancak, 2020 için mevcut olan denetimler, kullanıcı deneyiminin üç yönüne odaklanıyor: yükleme, etkileşim ve görsel kararlılık – ve aşağıdaki bahsedeceğimiz ölçümler.

Largest Contentful Paint, En Büyük Zengin İçerikli Boya (LCP): yükleme performansını ölçer. İyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için, LCP, sayfanın ilk yüklenmeye başladığı andan itibaren 2,5 saniye içinde gerçekleşmelidir.

First Input Delay, İlk Giriş Gecikmesi (FID): etkileşimi ölçer. İyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için sayfaların FID’si 100 milisaniyeden az olmalıdır.

Cumulative Layout Shift, Kümülatif Düzen Kayması (CLS): görsel kararlılığı ölçer. İyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için sayfaların CLS değeri 0.1’den az olmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Arama motorlarında ilk sırada yer almak için ne yapmak gerekir

Şimdi bu metriklerin açıklamalarına bakalım:

1. Largest Contentful Paint, En Büyük Zengin İçerikli Boya (LCP) Nedir ?

LCP, gerçek bir kullanıcının linkinize tıkladıktan sonra bir sayfanın yüklenmesinin ne kadar sürdüğüdür.

Diğer bir deyişle, bir bağlantıya tıklamaktan ekrandaki içeriğin çoğunu görmeye kadar geçen zamandır.

LCP, diğer sayfa hızı ölçümlerinden farklıdır. Diğer birçok sayfa hızı ölçümü (TTFB ve İlk İçeriğe Dayalı Boya gibi), bir kullanıcı için bir web sayfasını açmanın nasıl bir şey olduğunu her zaman temsil etmez.

Öte yandan, LCP, sayfa hızı söz konusu olduğunda gerçekten önemli olan şeye odaklanır: sayfanızı görebilmek ve onunla etkileşim kurabilmek.

Google PageSpeed Insights’ı kullanarak LCP puanınızı kontrol edebilirsiniz.

Özellikle iyileştirilecek alanları tespit etmeye gelince Google Pagespeed Insights Gtmetrix ve Tools.Pingdom gibi bir araç üzerinden kullanmanın güzel yanı, sayfanızın gerçek dünyada (Chrome tarayıcı verilerine dayanarak) nasıl performans gösterdiğini görmenizdir.

En Büyük Zengin İçerikli Boyama (LCP) ölçüsü, görünüm alanında görünen en büyük görüntü veya metin bloğunun oluşturma süresini bildirir.

ilk zengin icerikli boya
Core Web Vitals 20

Bununla birlikte, Search Console’daki LCP verilerinize bakmanızı öneririm.

lcp search console
Core Web Vitals 21

Neden?

Google PageSpeed Insights gibi, Search Console’daki veriler de Chrome Kullanıcı Deneyimi Raporundan gelir.

Ancak PageSpeed Insights’ın aksine, LCP verilerini sitenizin tamamında görebilirsiniz. Dolayısıyla, rastgele sayfaları tek tek analiz etmek yerine, iyi, kötü… veya arada bir yerde bulunan URL’lerin bir listesini alırsınız.

Bahsetmişken, Google’ın belirli LCP yönergeleri vardır. LCP hızını üç gruba ayırırlar: İyi, İyileştirilmesi Gerekiyor ve Zayıf.

En büyük zengin içerikli boya - largest contentful paint, adwoox
Core Web Vitals 22

Kısacası, sitenizdeki her sayfanın 2,5 saniye içinde LCP’ye ulaşması gerekiyor.

Bu, büyük ve çok fazla özellik içeren sayfalar ve bu sayfaları optimize etmek için gerçekten büyük bir zoruluk olabilir.

Örneğin sitemizin buradaki seo sayfasında birden fazla yüksek çözünürlüklü görsel ve tasarım özelliği var.

adwoox seo lcp
Core Web Vitals 23

Bu nedenle bu sayfadaki LCP süresi son yaptığımız testte 3.3 sn görünüyor. Ki bu da geliştirilmesi gerekli anlamına geliyor.

LCP’yi geliştirmek bir CDN yüklemek kadar basit değil. Bu durumda, sayfadan bazı resimleri kaldırarak sayfa kodlarını optimize etmek gerekiyor.

Zor iş mi? Kesinlikle. Buna değer mi? Kesinlikle.

Bununla birlikte, sitenizin LCP’sini iyileştirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

  • Gereksiz üçüncü taraf komut dosyalarını kaldırın: Son sayfa hızı araştırmaları, her üçüncü taraf komut dosyasının bir sayfayı 34 ms yavaşlattığını tespit etti.
  • Hosting/sunucunuzu yükseltin: Daha iyi hosting = genel olarak daha hızlı sayfa açılış süreleri (LCP dahil).
  • Lazy load kullanın: Lazy load, resimlerin yalnızca birisi sayfanızı aşağı kaydırdığında yüklenmesini sağlar. Bu, LCP’ye önemli ölçüde daha hızlı ulaşabileceğiniz anlamına gelir.
  • Büyük sayfa öğelerini kaldırın: Google PageSpeed Insights testi yaptığınızda, sayfanızın LCP’sini yavaşlatan bir öğe olup olmadığını size söyleyecektir.
Largest Contentful Paint element
Core Web Vitals 24
  • CSS’nizi küçültün: Optimize edilmemiş css CSS, LCP sürelerini önemli ölçüde geciktirebilir.

İlginizi Çekebilir: Seo Uyumlu Makale

2. First Input Delay (FID) : İlk Giriş Gecikmesi Nedir

Şimdi, ikinci metriğe: İlk Giriş Gecikmesi’ne bir göz atalım.

FID, bir kullanıcının bir sayfayla ilk etkileşim kurduğu zamandan (yani bir bağlantıya tıkladığında, bir düğmeye dokunduğunda veya özel, JavaScript destekli bir denetim kullandığında) tarayıcının olay işleyicilerini işlemeye gerçekten başlayabildiği zamana kadar geçen süreyi ölçer.

Etkileşim örnekleri şunları içerir:

  • Menüden bir seçenek seçme
  • Sitenin gezinmesindeki bir bağlantıya tıklama
  • E-postanızı bir alana girme
  • Mobil cihazlarda “akordeon menü” açma

Google, FID değerlerine önem veriyor çünkü gerçek hayattaki kullanıcıların web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu ciddiye alıyor.

Ve FCP gibi, kabul edilebilir bir FID’i neyin oluşturduğuna dair belirli kriterleri vardır.

first input delay
Core Web Vitals 25

Evet, FID teknik olarak bir sayfada bir şeyin gerçekleşmesinin ne kadar sürdüğünü ölçer. Yani bu anlamda bir sayfa hızı puanıdır diyebiliriz. Ancak FID bunun bir adım ötesine geçerek kullanıcıların sayfanızda gerçekten bir işlem yapması için geçen süreyi ölçüyor..

İçeriğinde %100 metin olan sayfalar için (blog yazısı veya haber makaleleri gibi), FID büyük olasılıkla önemli olmayacaktır çünkü kullanıcının sayfada yapacağı tek gerçek “etkileşim”, sayfayı aşağı kaydırmak veya mobilde yakınlaştırma uzaklaştırma amaçlı parmak hareketleridir.

Ancak bir giriş sayfası, kayıt sayfası veya kullanıcıların hızlı bir şekilde bir şeye tıklamaları gereken başka bir sayfa için FID önemli bir konudur.

Örneğin, aşağıdaki gibi bir sayfanın yükleme deneyimini düşünün:

fid adwoox reddit girisi
Core Web Vitals 26

Böyle bir giriş sayfasıyla, içeriğin yüklenmesi için geçen süre o kadar da önemli değildir. Önemli olan, oturum açma ayrıntılarınızı ne kadar hızlı yazmaya başlayabileceğinizdir.

Sitenizin FID puanını artırmak için yapabilecekleriniz:

  • JavaScript’i simge durumuna küçültme (veya erteleme): Tarayıcı JS’yi yüklerken kullanıcıların bir sayfayla etkileşime girmesi neredeyse imkansızdır. Bu nedenle, sayfanızdaki JS’yi en aza indirmek veya ertelemek daha iyi FID değerleri için önemli bir husustur.
  • Kritik olmayan üçüncü taraf komut dosyalarını kaldırın: Tıpkı FCP’de olduğu gibi, üçüncü taraf komut dosyaları (Google Analytics, ısı haritaları vb.) FID’i olumsuz etkileyebilir.
  • Bir tarayıcı önbelleği kullanın: Bu, sayfanızdaki içeriğin daha hızlı yüklenmesine yardımcı olur. Bu, kullanıcınızın tarayıcısının JS yükleme görevlerini daha da hızlı tamamlamasına yardımcı olur.

Leave a comment

View
Drag